Kristýna Bednářová

Všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo

14. 08. 2015 20:51:13
Kdo je v tomto světě blázen a kdo ne? Můžeme se pokládat za blázny sami a nebo nám to musí předurčit druzí? Kde jsou hranice bláznovství? Neměli by být hranice našeho světa považovány za začátek bláznovství?

Prot je považován za blázna. Ocitne se v psychiatrické léčebně u doktora Gena Brewera, autora knihy. Je vítán, neboť tvrdí, že pochází z planety K-PAX a je zde jen na návštěvě. Nosí tmavé brýle, miluje jakékoliv ovoce a je naprosto upřimný. Zdá se, že je i nadprůměrně inteligentní. Všichni ostatní pacienti ho milují. Rozumí si s každým a mnohým pomůže k uzdravení. Ač by se mohlo zdát, že je v pořádku, doktor chce vyšťourat co nejvíc, aby ho uzdravil. Stojí si za tím, že je to nemocný člověk, který potlačuje svůj největší problém.

Může nám pomoci v uzdravení někdo druhý a nebo si musíme poradit sami? Jak závažné musí být naše „onemocnění“, abychom svůj život vložili do područí někoho jiného?

Planeta K-PAX vypadá opravdu jako největší ideál země, kde by chtěl žít každý. Nemusí se tam chodit do práce, každý dělá vlastně jen to, co chce a vše funguje. Tamější obyvatelé se vzdělávají podle sebe a jsou v tom zřejmě velice dobří. Všichni jsou jedna rodina. Kriminalita tam vůbec neexistuje. Prostě naprostý ráj. Až na tu sexualitu.

Rozhovory mezi doktorem a protem nabírají na intenzitě. Pro prota pobavení, pro gena zoufalství. Přesto se doktor nevzdává a zapojuje metodu hypnózy. Máme tu novou postavu zvanou Robert. Robert je přítelem prota a vypadá to, že má opravdu velký problém, který se bojí řešit. Najednou pomáháme Robertovi. Příběh, který mi pořádně zamotal hlavu. Tělo zůstává, duše odchází.

Ale pokračujeme dál. Naštěstí je další díl hned na následující stránce. Sezení pokračuje a s ním i odkrývání pravd.

Prot začíná být nepostradatelnou osobou v léčebně. Pomohl už několika pacientům a když se o něm dozvídá okolí, začíná být žádaný i zde. Všichni touží po pomoci, všichni chtějí na planetu K-PAX. Média jsou mocná a chtějí prota pro sebe, což se jim lehce vymstí.

Opět je na scéně hypnóza, tentokrát ještě hlubší. Přichází nové postavy. Příběh se začíná ukazovat v celé kráse a já jsem nadšená čím dál víc. Téma rozpolcené osobnosti mě velice zaujal, takže není divu, že se ocitám na konci knihy.

Svět podle prota je kniha, která mě nutí k neustálému zamyšlení o našem světě a o tom, co se tu děje za šílenosti. Společnost toleruje hodně, ale ještě víc dělá věci, které popírají zdravý rozum.

Svět podle prota/Na světelném paprsku, vydává v roce 2015 Knižní klub

Autor: Kristýna Bednářová | karma: 11.96 | přečteno: 492 ×
Poslední články autora