Recenze: Život Ruth - Donald McCaig

Kniha bude jistojistě lahodit těm, kteří četli od Donalda McCaiga Rhetta Butlera a kteří milují Jih proti severu od Margaret Mitchellové. Věřím, že doplní spoustu zajímavostí, které byly doteď skryty a obohatí čtenáře o několik dalších informací. Musím přiznat, že jsem ani jednu zmíněnou knihu nečetla, přesto si myslím, že to ničemu nevadilo a já si v tomto díle našla svoje.

Nebylo to jednoduché. Oba životy (kniha i hrdinka) prošly náročnými kapitolami. Černošskou chůvu Ruth jsem před přečtením považovala za úplně někoho jiného. Dle obálky jsem ji měla za jinou hrdinku, jinou osobu z jiné knihy. Přesto bych řekla, že obě ženy měly hodně podobný osud.

První polovina knihy se odehrává na Haiti v době povstání otroků a pro mě byla nejmíň čtivá. Následný přesun na jih Ameriky byl zajímavější, přesto ne tolik jako poslední umístění příběhu do Irska. Nevadil mi ani tolik styl psaní, jako přehršle postav, dialogů a pro mě nezajímavých částí. Celkově knize chyběl jakýsi náboj, energie, která by dodala ten správný šmrnc.

Ruth se dostala jako nemluvně do rukou francouzských imigrantů, kteří ji dali nový život a pojali ji za svou. Odplula s nimi do městečka Savannah, kde se stala chůvou a věrnou pomocnicí. Zde se zamilovala a stala svobodnou. Její chvíle svobody jí naplnily nejenom obrovskou láskou k Jehu Glenovi a dceři, ale též i velikou zodpovědností.

Díky bojům mezi černochy a bělochy přišla najednou o vše a stala se opět otrokem, chůvou. Překonat ztrátu milovaných pro ni nebylo ničím lehkým.

Díky vybranému vyprávění v ich-formě je postava Ruth pro čtenáře víc reálná a zajímavější. Její mluva a vysvětlování určitých situací zaplouvá věrohodně do textu.

Život chůvy je jedinou spásou. Přestože se potýká s nejednou tragédií, tak stále věří v naději a spravedlnost. Když se spolu s Ruth ocitáme v Irsku, dostává kniha větší spád. Najednou je čtivější a záživnější. Třešničkou na dortu je chvilkové zastavení u Rhetta Butlera, který se mihne koncem příběhu. Slečna Scarlett a pan Butler - dvojice, které nezanechá jedno oko suché.

Příběh Ruth je o tom, čeho bychom si měli v životě vážit, v čem hledat štěstí, jak mít naději a nezapomenout věřit. Je o osudu, o tragédii a o nevybíravosti. Je o společnosti, která byla na počátku a která se snaží nějak vytříbit, i když je to občas špatným směrem.

Dílo je takovým nástřelem toho, jak se začala tvořit hranice mezi bělochy a černochy. O tom, že ti, co mají zbraň, mají i moc. O pokoře, o lásce a spoustě tajemstvích, které se skrývají v každém z nás.

Knihu považuji za slabší, přesto věřím, že si své čtenáře najde. 

Autor: Kristýna Bednářová | úterý 31.3.2015 21:49 | karma článku: 7,98 | přečteno: 172x
  • Další články autora

Kristýna Bednářová

Na chvíli v jiném těle

18.2.2016 v 12:17 | Karma: 8,86

Kristýna Bednářová

S noži do Džibuti

20.1.2016 v 11:47 | Karma: 7,97