Kristýna Bednářová

Když je problém u tebe, bude chyba u mě

11. 11. 2015 11:43:45
Každý to zná, každý to umí, ale jen málokdo o tom přemýšlí tak, že by to dělat neměl. Pomluvy, drby, řeči.

Nikdo není neomylný, ani já ne. Nejsem svatá, abych jen mlčela a kývala. I když by to bylo to nejlepší, co bych měla udělat. Někoho by možná napadlo, že neví, o čem si má povídat. Lidé, neblázněte, je takových témat! A místo toho řešíme druhé. Ne sebe, ale druhé! Jejich životy, osudy. Máme pocit, že jim musíme poradit a že ta naše rada je to nejlepší, co jim můžeme dát. Omyl.

Dost často stačí tak málo. Jeden výraz a může dojít ke katastrofě. Ocitáme se v situaci, o které jsme před vteřinou neměli ani potuchy.

Liane Moriarty to vystihla naprosto úžasně v knize Sedmilhářky. Ukázala čtenářům ženy, které jsou nenasytné, pomstychtivé, závistivé a hlavně kruté. Přijde mi, že tento post se týká ve světě hlavně žen. Říká se, že chlapi se raději pustí do rvačky, ženy vypustí pomluvy. Co je horší? Mít to hnedka za sebou, i když s rozbitým kokosem a nebo se stát terčem pomluv na hodně dlouhou dobu? (Pozn. Neřeším druhou situaci v knize, která je na jiné téma.)

Spousta mistrů nás učí, abychom nedbali na názor druhých. Ale ono je to taaaaak těžké! Poslouchat jen sami sebe a na okolí koukat s nadhledem. Jen tak jako by zpovzdálí. Nic neřešit, jen se usmívat a popíjet si to své šampaňské.

Jane to nemá lehké. Je mladou matkou, která se přestěhuje do místa, kde vládnou ženy. Muži jako by byli jen v pozadí a dumali, k jakému klanu se mají přidat. Její syn Ziggy je nařknut z násilí, které se odehrálo v nedaleké školce. Malá holčička ho označila a najednou se mu hroutí celý svět. Co naplat, že tvrdí, že nic neudělal. Všichni to slyšeli. Všichni si udělali svůj názor a rozhodli se tak. Dospělí. Ti, co mají šílený pocit, že musí něco udělat.

Kromě toho, že mě hned v úvodu vytočil přístup učitelky, jsem se následně rozčilovala nad chováním rodičů a všech okolo. Kniha, která mi sice rozdrásala nervy, ale za to mě totálně pohltila. Přemýšlím a mluvím o ni už dlouhou dobu a jen tak asi nepřestanu.

Číslo sedm je dle Druidů číslem tajemna, kouzel a magie. Je to ale také číslo změny, pokusů, odvahy a riskování. Lunární fáze trvají sedm dní, lidské tělo se znovu obnoví po sedmi letech, spektrum se skládá ze sedmi barev, hudební stupnice má sedm not, lidské tělo má sedm čaker, týden má sedm dní, existuje sedm tradičních planet.

Co jsou to ale Sedmilhářky? Podle dostupných informací je to někdo, kdo lže, jako když tiskne. Vymýšlí si dennodenně a nemůže přestat. Podle svého selského rozumu bych řekla, že ten člověk má sakra problém.

Všechny ženy v příběhu mají nějaký problém, každá svůj a každá řeší problém té druhé. Zapeklitá situace. Hlavně je v tom ještě vražda! Až do konce nevíte, kdo vraždil, koho zavraždil a vlastně se vše dozvíte až na konci.

Takže, řešte si jen to své, vezměte si šampaňské a určitě si přečtěte tuto knihu!

Liane Moriarty, Ikar, 2015

Autor: Kristýna Bednářová | karma: 8.29 | přečteno: 525 ×
Poslední články autora