Kristýna Bednářová

Lupa – pomocník, který může zachránit střechu nad hlavou

20. 04. 2015 8:21:24
Světlana Glaserová – Kdopak by se šmejdů bál? (Universum, 2015)

Svět není takový, jaký býval. Všechno kolem nás se mění, nevyjímaje lidí. Všechno jde kupředu, vše se zrychluje a zjednodušuje. Chceme být ve všem napřed, mít všeho dostatek a hlavně bychom nejradši, aby bylo všechno zadarmo. Nejlíp s úsměvem, dovozem a nějakým dárkem navíc.

Lidé prahnou po penězích. Peníze jsou v tomto světě a v této době hnací silou, která si nebere servítky vůbec s ničím. Samozřejmě, že by to bez nich šlo. Bylo by to náročnější a dost by to polechtalo naše ego, ale šlo by. Ale kdo si to tak umí představit?

Přestože se lidé mění, tak jejich důvěra moc ne. Pořád se snažíme věřit v to, že na světě je spousta lidí, kteří svoji práci dělají poctivě. Důvěřujeme, že jsou jejich záměry kladné a hlavně opravdu čestné. Bohužel v několika případech je tomu právě naopak. Realitní kanceláře, společnosti, které za krátkou dobu poskytnou půjčku bez úroků, prodejci, makléři a spousta dalších. Otevřete oči a rozhlédněte se kolem.

Kniha, která podnítila moje úvahy, je příběhem a návodem k tomu, abychom se vyhnuli těm špatným z nás. Těm, kteří žijí jen z naší důvěry a kteří prahnou po našich penězích. Je o tzv. šmejdech, kteří se nacházejí opravdu všude. Možná je denně potkáváme na ulici, zdravíme je a považujeme je za solidní občany.

Světlana Glaserová je ženou, která se rozhodla světu ukázat, že naše představy mohou být dost často mylné. Spolu s několika dalšími lidmi napsala knihu, které svěřuje svůj příběh, svoje chybné kroky a následné boje. Její záměr je jasný. Pomoci všem, kteří už se stali oběťmi podvodů, těm, kteří by se mohli stát a vlastně i všem ostatním. Důležitým posláním díla Kdopak by se šmejdů bál? je uvést na pravou míru všechny pravdy a skutečnosti.

Nejsem si vědoma toho, že bych se někdy stala obětí podvodníků. Přesto jsem knihu zhltla jako malinu. Vůbec nemluvě o čtení příběhu paní Glaserové, který bral dech. Možná i Vás při čtení napadne: „Jak ta ženská mohla být tak nepozorná?“ Ale...Spousta z nás by udělala určitě to samé. Věřím v to, že by ve chvíli nepozornosti udělala chybu, kterou by si několikrát vyčetla. Možná by si řekla, vždyť to nevadí, jedno škobrtnutí, co se může stát? A ono stačí tak málo.

Dílo je studnicí nasbíraných informací, postupů, návodů, příběhů a hlavně vysvětlivek. I přesto, že moje situace není stejná, tak jsem hltala a hltala. Doufám, že si můj mozek zapamatoval co nejvíc, protože dostat se do spárů šmejdů opravdu nechci.

Je možné, že po dočtení knihy budete mít důvěru někde na bodě nula. Možná budete najednou víc pozorní a obezřetní. Možná, že si půjdete pročíst všechny svoje smlouvy, zapnete internet a pročtete si podrobnosti o firmách, lidech, s kterými jste kdy spolupracovali a kterým jste se upsali. Možná, že si řeknete, že jste dočetli zbytečnou knihu, která Vám nedala nic nového.

Možné je vše.

Jediné, co by mohlo být jisté, je to, že peníze hýbou světem. Lidé pro ně udělají první poslední. A když mají možnost jich dostat víc a ještě za málo, tak v sobě dokážou vydolovat i tu nejspodnější podlost a chamtivost. Dokážou se u toho usmívat a házet Vám nesmysly pod nos. To všechno lidé umí.

My máme dostatek času na to, abychom to prokoukli, pročetli a hlavně si vše řádně promysleli. Možná si i došli pro lupu.

Protože když nejde o život, tak nejde o nic.

Autor: Kristýna Bednářová | karma: 11.65 | přečteno: 491 ×
Poslední články autora